U trendu

Kostreš: Dačić da osudi izjavu Sijarta ili da podnese ostavku

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da osudi, kako je naveo, opasne teritorijalne pretenzije koje prema Vojvodini, odnosno Srbiji, pokazuje šef mađarske diplomatije Peter Sijarto – ili da momentalno podnese ostavku.

Kostreš je u saopštenju naveo da je Sijarto 17. aprila održao govor u Budimpešti dok je na monitorima sa obe strane bine bila prikazana mapa „velike Mađarske“ koja, između ostalog, uključuje i Vojvodinu.

Politika mađarskog premijera Viktora Orbana, kako je naveo, „već godinama kao svoj temelj postavlja nacionalizam, istorijski revizionizam i baštinjenje kulta ‘velike Mađarske'“.

Dodao je da pored stalnih provokacija, kao što je bilo postavljanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju u zgradi mađarskog parlamenta ili Orbanovo prisutvo fudbalskoj utakmici sa šalom na kom su nacrtane granice „velike Mađarske“ – država Srbija ćuti.

Predsednik LSV podsetio je da je jesenas predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Viktoru Orbanu Orden Srbije na velikoj ogrlici.

„U isto vreme, najviši predstavnici vlada Slovačke, Rumunije i Ukrajine žestoko su protestovali zbog teritorijalnih pretenzija i provokacija iz Mađarske“, podsetio je Kostreš i istakao da Ivica Dačić nije ministar Viktora Orbana, nego građana Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.