U trendu

Kostreš: Umesto DOS-a, imamo POS – pravoslavnu opoziciju Srbije koja pomaže Vučiću

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš optužio je danas, kako je rekao, „samoproglašenu pravu opoziciju“, da je dugogodišnjim politički promašenim potezima učvrstila vlast Aleksandra Vučića.

„Nekada smo imali DOS – Demokratsku opoziciju Srbije, a danas imamo POS – Pravoslavnu opoziciju Srbije. Nakon svih njihovih političkih promašaja, logično se postavlja pitanje da li su oni toliki politički amateri ili sve ovo vreme zapravo rade za Vučića, pod maskom opozicionog delovanja“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Dodao je da se ta opozicija po većini pitanja slaže sa Vučićevom nacionalističkom politikom, samo bi želeli da budu „Vučići umesto Vučića“.

„LSV i Vojvodjanski front su u opoziciji u odnosu na Aleksandra Vučića zato što je centralista i nacionalista, zbog sporih evropskih integracija, zato što je preblizu Rusiji i Kini i zato što Srpskoj pravoslavnoj crkvi dozvoljava da bude politički faktor u sekularnoj državi Srbiji“, rekao je Kostreš.

On je dodao da se LSV jasno odredila i prema pitanjima Kosova i „srpskog sveta“, kao i prema potrebi saradnje sa bivšim jugoslovenskim republikama, a da „prava“ opozicija nije.

Ocenio je da su „kontinuirani napadi samoproglašene prave opozicije“ na Vojvodjanski front i LSV izraz nemoći i pokušaj da se prikrije odgovornost te grupacije za pogrešne poteze koje kao posledicu imaju ostvarivanje svevlasti Aleksandra Vučića, Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera.

Prema njegovim rečima, ideja bojkota izbora se pokazala kao „katastrofalni politički promašaj“, o čemu, kako je kazao, svedoče i nedavne izjave Boška Obradovića i Borisa Tadića, a to je samo jedna u nizu političkih grešaka koje su ojačale Vučićev režim.

„Podsetiću na nesnalaženje na predsedničkim izborima, zatim na uzalud potrošenu gradjansku energiju i nadu da se tako nešto može promeniti na protestima koje su uništili predstavnici ove grupacije, na formiranje sada već propalog Saveza za Srbiju, na Sporazum s narodom koji su zataškali i ostale poteze kojima su pojedinci iz propalog SzS-a želeli da postignu politički monopol nad opozicionim delovanjem, a svojim potezima, u stvari, ojačavali Aleksandra Vučića”, rekao je Kostreš.

Najavio je da će Vojvodjanski front tragati za svojim kandidatom na budućim predsedničkim izborima i predložiti izmene izbornog sistema, u kojima će biti omogućena bolja zastupljenost gradjanki i gradjana iz Vojvodine i svih krajeva Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.