U trendu

Kovačević: Cena šećera za industriju podstiče poskupljenja hrane

Predsednik pokreta „Da se struka pita“ Vladimir Kovačević kazao je danas da se odluka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koja ograničava cenu šećera, ne odnosi na industruju i da je cena šećera, za sve „ostale“ 36 odsto viša i zapravo je 110 dinara plus PDV.

„Šećer je ključni sastojak i preradjevina jer se dodaje da popravi ukus ili produži njihov rok trajanja. U industrije je 85 odsto potrošnje šećera, a svega 15 odsto je potrošnja stanovništva koje se snabdeva u maloprodaji, jer je trend savremenih društava odricanje od šećera“, naveo je Kovačević u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je selektivno ograničavanje cena po ciljnim grupama pogrešan potez i da bi ograničenje cene šećera trebalo da se odnosi na sve kupce, a da država subvencijama sanira štetu proizvodjačima šećera.

„Industrija bi trebalo, kao posledicu pogrešne odluke nadležnog ministarstva, da trpi štetu ili podiže cene zbog povećane cene šećera za svoje proizvode (konditori, peciva, sokovi, čokolade, mlečni jogurti, kolonijal, pudinzi, kompoti, džemovi, alkoholna pića i mnogi drugi proizvodi)“, rekao je Kovačević.

Kako je dodao, gradjani će platiti povećanu cenu šećera indirektno kupovinom namirnica čiji je jedan od sastojaka šećer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar