U trendu

Kovačević: Lekare treba osloboditi direktorskih poslova i zamoliti ih da se vrate lečenju ljudi

Predsednik stranke „Nova–Da se struka pita“ Vladimir Kovačević izjavio je da se problem nedovoljnog broja lekara i specijalizanata može promeniti ako se prvo promeni logika upošljavanja lekara na mesta za koja se nisu školovali.

„Treba ih osloboditi svih rukovodećih poslova u svim domovima zdravlja, bolnicama, kliničkim centrima i Ministarstvu zdravlja jer su to pravno-ekonomski i administrativni poslovi i da ih zamolimo da rade ono za šta su se obrazovali, a to je da leče ljude“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je država Srbija medicinsko obrazovanje koje je najskuplje u svakoj zemlji sveta, učinila besplatnim.

„Cena ovakvog fakultetskog obrazovanja u zapadnim zemljama, koje traje od šest do deset godina, nije ispod 150 hiljada dolara za funkcionalnog lekara, a onda ga pogrešnim pristupom istrgnete iz onoga za šta se obrazovao i postavite ga na administrativne poslove. Tako gubimo izvrsne lekare i dobijamo loše, nekompetentne rukovodioce“, rekao je Kovačević.

Istakao je da nijedan lekar ne razume nabavke, tenderske procedure, investiciona ulaganja niti menadžment koji se uči na drugim fakultetima.

„Procena Nove D2SP je da bismo, ukoliko sprovedemo navedenu ideju da direktore vratimo svojoj profesiji, sigurno prepolovili deficit lekara koji su nam smesta potrebni za lečenje stanovništva“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar