U trendu

Kovačević: Neuspelo partnerstvo, Etihad ostavio Er Srbiju na cedilu

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da partnerstvo Er Srbije i Etihada nije urodilo plodom i da država Srbija nema nikakav interes da dalje „sipa novac gradjana“ u Er Srbiju, nego postoji samo interes „spasavanja rejtinga onih koji su zagovarali taj aranžman“.

„Nema nikakvog ekonomskog niti političkog opravdanja da država daje 100 miliona evra za Er Srbiju. Mi želimo da naš avio prevoznik opstane, ali je pristup od početka bio pogrešan, jer je bilo bolje da smo napravili regionalnu avio-kompaniju koja bi pokrivala 35 miliona stanovnika“, rekao je Kovačević televiziji Nova S.

Kovačević je naveo da Er Srbija „nema budućnost“ jer je studija velikih proizvodjača aviona pokazala da je avio-kompanija isplativa kada je u državi čiji je broj stanovnika veći od 30 miliona.

Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, podsetio je da je Komercijalna banka prodata za 395 miliona evra, a donosila je 70 miliona evra dobiti godišnje i da je država potom 100 miliona evra od te prodaje „gurnula za spasavanje Er Srbije“.

„Er Srbija dugo godina ne radi dobro. Država je Er Srbiji 2016. godine dala 42 miliona evra, a naredne tri godine po 21 milion evra. Kumulativni nepokriveni gubitak iznad kapitala je 23. decembra 2013. godine bio 14 milijardi dinara, a danas je taj gubitak veći za milijardu dinara“, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da „menadžment Er Srbije, koji je predstavljen kao profesionalni, nije uradio ono za šta je bio doveden“.

„Brak je od početka veoma čudan. Država je većinski partner, a Etihad manjinski i navodno kredibilan da vodi avio kompaniju, a onda se posle sedam i po godina ispostavilo da nije. Mi smo im ukazali poverenje da vode kompaniju, a ko zna šta su oni tamo radili. Vreme će pokazati kako su vodili Er Srbiju, sa kim su sklapali aranžmane, ko su bili dobavljači, to su sve kanali kroz koje je mogao da se odliva novac“, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da „ima i upliva SNS-a u rukovodjenje Er Srbijom, koja je toj stranci zgodna za zapošljavanje stranačkih kadrova“.

„Odbijanje Etihada da učestvuje u dokapitalizaciji Er Srbije znači da Etihad nema više interes da finansira tu kompaniju i da je ostavio partnera na cedilu“, rekao je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.