U trendu

Kovačević ( Nova D2SP): Ministarska poljoprivrede za sada ne uspeva za popravi propuste …

Nova ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tansaković pokušava da popravi „brljotine“ svog prethodnika, Branislava Nedimovića, ali, za sada, ne pronalazi način, ocenio je danas predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević.

„Nedostatak mesa na tržištu prisutan je ovih nedelja i u Evropi. Danas je cena uvozne prasadi težine 25 kilograma 120 evra po komadu, a bila je do pre 90 dana 40 evra po komadu. Cena tovljenika, u klasi 100 kilograma, je 200 evra. Stočarima koji se odluče na dotovljavanje prasadi za taj posao ostaje 80 evra, što nije dovoljno ni za potrebnu hranu životinja. Dodeljena subvencija za uvoz te prasadi je promašena, jer nije dovoljna da pokrije razliku od nekadašnje do sadašnje tržišne cene prasadi“, naveo je Kovačević u saopštenju.

Istakao je da su mere i subvencije Ministarstva poljoprivrede „kao što to uglavnom i biva, zakasnele, neučinkovite i, iz ugla budžeta, bačene pare jer ne pomeraju stvari nabolje“.

Predsednik Nove Da se struka pita dodao je da bi prava mera bila potpuno subvencionisanje uvoza nazimica (krmača).

„Zbog razočarenja i zakasnele reakcije države, stočari su zbog pretrpljenih gubitaka poklali domaći potencijal (krmače) i u velikom broju odustali od želje da se ovim poslom u budućnosti bave. Tako da je danas jedino rešenje da stočarstvo proglasimo strateškom granom i masivnim podsticajima, čak i dugoročnim preplaćivanjem, navedemo stočare da se vrate onom što su trajno napustili“, rekao je Kovačević.

Ukazao je država mora da reaguje kada se veliki poremećaji na tržištu događaju „jer kad se promaši tajming, po pravilu se za popravke daju nekoliko puta veća sredstva nego što su zaista bila potrebna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar