U trendu

Kovačević: Opozicija ne treba da pomaže Vučiću u spoljnoj politici, on je uvek sam odlučivao

Predsednik Nove stranke – Da se struka pita (Nova-D2SP) Vladimir Kovačević ocenio je danas da ni parlamentarna ni vanparlamentarna opozicija ne bi trebalo da pomažu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u spoljnoj politici države, navodeći da je Vučić „uvek sam odlučivao“ i da ne vidi zašto bi sada trebalo da bude drugačije.

„Jedino je Vučić na predsedničkim izborima, na kojima je pobedio, imao sve relevantne činjenice na raspolaganju pre nego što se opredelio da bude kandidat za to najvažnije mesto u državi. Imao je do reizbora više od deset godina da prikupi sve podatke i činjenice i da prati tok spoljne politike koja utiče na status Srbije i svih njenih gradjana, uključujući i Srbe koji žive na Kosovu“, naveo je Kovačević u saopštenju.

Po njegovim rečima, na mestu predsednika države je čovek „koji je tačno znao šta radi“, jer je taj posao i ranije obavljao, i da je zbog toga pitanje „da li Rusija, SAD ili možda EU – njegov posao“.

„Kao vanparlamentarna partija, predlažemo predsedniku da jedino neće pogrešiti ako insistira na prijemu Srbije u EU bez ikakvog daljeg uslovljavanja, jer su njeni gradjani to zaslužili nakon više od 20 godina epske, a neuzvraćene, ljubavi Srba ka evropejcima“, istakao je Kovačević.

Redosled poteza, kako je naveo, trebalo bi da bude takav da tek nakon prijema Srbije u EU treba razmatrati poziciju Kosova u odnosu na ciljeve pritisaka kojima je država izložena.

„Naš narod kaže ‘na mukama se poznaju junaci’, pa tako valjda treba gledati sada i na poziciju predsednika države Srbije. Dugo su karte u spoljnoj politici Srbije išle naruku, sad više ne idu, a samo velikim talentom i filigranskim potezima se mogu pronaći pravi putevi koji gradjani očekuju od svog predsednika“, dodao je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.