U trendu

Kragujevačka opozicija: Pritisci na zaposlene u javnom sektoru da idu na miting 26. maja u Beogradu

Predstavnici 11 opozicionih organizacija u Kragujevcu su danas zatražili od lokalnog tužilaštva da reaguje jer vlast vrši pritisak na zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama da idu na miting 26. maja u Beogradu koji je najavio predsednik Srbije Aleksandra Vučić.

Osnovnom javnom tižilaštvu u Kragujevcu, predstavnici opozicije su predali zahtev da zbog pritiska preduzme zakonske radnje.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić je kazao novinarima da od tog tužilaštva očekuju samo da radi svoj posao koji je, kako je podsetio, zakonom definisan.

Po njegovim rečima, traže i da Osnovno javno tužilaštvo pokaže da je nezavisno ili je i dalje „u kandžama vlasti“.

„Vrši se pritisak na sve zaposlene da idu na taj skup u Beograd uz pretnju da će ostati bez posla, oni koji su zaposleni na odredjeno vreme, preko agencija, a i u firmama u kojima se vrši racionalizacija“, kazao je Jekić.

Kazao je da su se svim opozicionim strankama u Kragujevcu zbog pritisaka javljali zaposleni iz javnih preduzeća i iz zdravstvenih ustanova.

„Ne postoji državno preduzeće gde nije vršen pritisak da se ide na skup 26. maja“, rekao je Jekić.

On je ocenio da na skupove treba ići dobrovoljno, kao što je bilo u Beogradu na skupu „Srbija protiv nasilja.

Govoreći o pritiscima Jekić je rekao da su to „dva krivična dela: krivično delo prinude i zloupotrebe službenog položaja…za oba je zaprećena zatvorska kazna“.

Poslanik Pokreta obnove Kraljevine Sbije, Veroljub Stevanović, rekao je da zna da je „kvota“ naprednjaka za Kragujevac oko 9.000 ljudi, a za Batočinu više od 750 onih koji treba da idu 26. maja u Beograd.

„Ovo nije stvar politike, ovo je stvar dostojanstva i ljudskosti, svi moramo da budemo tu jedni za druge“, kazao je poslanik Zajedno Nikola Nešić.

Rekao je da su zaposleni u strahu i da se vrši „najveće kršenje radnih prava“, te apelovao na gradjane Kragujevca i cele Srbije da se jave za pravnu pomoć i podršku.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Predrag Delić je kazao da je na sceni „najveće mobilisanje snaga SNS-a“ koji je, kako je ocenio, svestan da gubi sve poluge vlasti, ne prezajući više ni od čega i primoravajući ljude da idu na miting u Beograd.

Zamolio je sve Kragujevčane da ne idu na skup u Beogradu 26. maja i da, kako je kazao, ne daju legitimitet „njegovoj parodiji onome što on pravi od ove zemlje“.

Lokalni lideri opozicije su poručili da „ovo ujedinjenje opozicije“ u Kragujevcu treba da bude primer za celu Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.