U trendu

Kraj ruskog sveta, nova knjiga Orhana Dragaša

Iz štampe je izašla nova knjiga direktora beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša pod naslovom „Kraj ruskog sveta – Rusija, Ukrajina, Balkan“, koja se bavi raznim aspektima širenja ruskog uticaja, saopštio je danas izdavač. 

Knjiga je objavljena na srpskom i na engleskom jeziku i sadrži analize događaja u proteklih godinu dana i tiču se „raznih aspekata širenje uticaja Rusije u pokušaju da kreira svoj mitsko-kvazi istorijski koncept Ruski svet“, navodi se u saopštenju Međunarodnog instituta za bezbednost. 

U uvodnoj reči za knjigu, autor je istakao da je ruska agresija na Ukrajinu događaj koji će dugoročno promeniti odnose u Evropi i da je ujedno “najvažnije unutrašnje pitanje svake evropske države, a naročito onih na Balkanu”. 

“Čitaocima će naročito biti zanimljivo da uporede procene koje je Dragaš iznosio u nizu srpskih, regionalnih i svetskih medija sa događajima koji su usledili nakon toga, jer će tu pronaći mnoga podudaranja i analitičke procene koje su se obistinile”, navodi izdavač. 

Ti stavovi i procene, dodaje se, imaju kao opšti zaključak da je ideja takozvanog Ruskog sveta “duboko štetna i destruktivna ne samo za Ukrajinu i Balkan, koje se u tom konceptu vide kao “braća”, već i za samu Rusiju koja ga uporno sprovodi, čak i vojnom silom”. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar