Kreće ofanziva Srbije na prištinske laži

Na nameru Prištine da će tražiti formiranje suda za zločine koje su navodno počinili Srbi nad kosovskim Albancima, Radna grupa za zločine koje je počinila OVK nad Srbima, a kojom rukovodi Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju — spremila je adekvatan odgovor.

Drecun kaže za Sputnjik da Srbija neće ćutati na laži koje je iznela Priština u američkom Kongresu preko svoje lobističke grupe, nego će se angažovati da prava istina o zlodelima OVK izađe na videlo.

„Kao predsedavajući ove Radne grupe pokrenuću inicijativu da preko srpskog kokusa u Americi prezentujemo saznanja i dokumentaciju, kao i dokaze za zločine do kojih smo došli, a koje je počinila teroristička OVK i sve u skladu sa izveštajem Dika Martija, na osnovu kojeg je i formiran Specijalni sud za OVK“, objašnjava Drecun.

Naš sagovornik dodaje da će se srpskom kokusu obratiti pismenom molbom da ovo organizuju, podsećajući ujedno da su Albanci već tako nešto uradili u SAD, čim su čuli da Beograd tako nešto ima u svojoj agendi. Drecun ističe da se neće zaustaviti samo na srpskom kokusu, već da će pokušati da istu stvar organizuje i preko kokusa drugih prijateljskih država kao što je Izrael, ali i šire.

„Iste aktivnosti pokušaću da usmerim i prema Ujedinjenim nacijama i prema zemljama koje su nama prijateljske. Takođe, i prema Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, kako bismo što više parirali lažnoj slici koju Albanci pokušavaju da stvore o navodnom genocidu nad njima“, kaže Drecun.

On napominje da su aktivnosti koje su preduzeli Albanci, iznoseći lažne informacije pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa, ostale bez odjeka, jer čak i su i stranci svesni da su to neistine. Ovo, kako naglašava, neće biti „rat žrtvama“, već rat između istine i laži — propagande i činjenica.

„Mi želimo samo da predočimo saznanja do kojih je došao i Dik Marti i na osnovu kojih je Priština i izglasala Zakon o osnivanju Specijalizovanih sudskih veća. Govorimo o svim žrtvama. Teroristička OVK je ubijala i Albance kao i Srbe, isto kao što je paralelno silovala i Albanke i Srpkinje. Za sve to postoje dokazi. Čak i na zapadu pojedinci idu sa procenama da je dve trećine Albanaca ubijeno od strane OVK od ukupnog broja stradalih Albanaca“, napominje Drecun.

Naš sagovornik smatra da je pokušaj Albanaca da izvrnu činjenice o žrtvama bio samo korak ka otpočinjanju međunarodne kampanje, koja je imala za cilj da se stvori potpuno pogrešna slika da su Albanci žrtve nekakvog izmišljenog genocida i da ne može da se sudi žrtvama, već drugoj strani, u ovom slučaju Srbima.

Inače, srpski kokus u američkom Kongresu obnovljen je 2017, a okuplja oko dvadesetak članova, kao što su republikanac Ted Po i demokrata Emanuel Kliver, koji su jako zainteresovani za Srbiju. Članovi srpskog kokusa načelno su spremni da podrže pitanja od značaja za Srbiju, a koja su na liniji interesa SAD i to se posebno odnosi na evropske integracije i na ostvarivanje stabilnosti Zapadnog Balkana.

Članovi kokusa mogu da utiču na Kongres da donese određene rezolucije ili da spreči usvajanje onih dokumenata koji su negativni po nas. Oni su i na liniji komunikacije sa američkom Vladom, koja je kreator politike SAD.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Ante Pavelic

    Americki kongres da uvjerite pa papci jedni kongres je odobrio bombardovanje Srbije da se spreci jos visi genocid kao sto su cetnici napravili u Srebrenici i sad da njima prodajete mu.a pod bubrege stvarno ste jadan narod.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike