U trendu

KRIK o ratu škaljarskog i kavačkog klana

Rat tzv. škaljarskog i kavačkog klana podelio podzemlje u regionu a u njemu su strane zauzeli i pojedini pripadnici srpske i crnogorske policije dok veze klanova, pre svega kavačkog, vode i do političara, prenosi portal KRIK.

Novinari KRIK-a, udruženi sa kolegama iz crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i medjunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), detaljno su istražili ovaj mafijaški rat i pokazuju celokupnu sliku sukoba koji je zapalio Balkan i proširio se u druge evropske zemlje.

U sukobu ovih kriminalnih grupa ubijena je najmanje 41 osoba od 2015. godine, pokazuje analiza koju su novinari KRIK-a/OCCRP-ja uradili na osnovu zvaničnih dokumenata i informacija prikupljenih od izvora.

Žrtve obračuna su kriminalci, ali i članovi njihovih porodica i saradnici, medju kojima su advokat i nekadašnji poslanik u crnogorskom parlamentu. Bilo je i slučajnih žrtava – jedan muškarac stradao je u Podgorici 2018. jer se našao u kafiću gde je ubijen pripadnik kavačkog klana. U Bečićima je dve godine ranije ubijen lekar iz Srbije jer je, takodje, sedeo u kafiću nedaleko od kriminalca koji je bio meta likvidacije.

Obračuni se protežu i izvan Balkana – likvidacije su se dešavale u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Holandiji i, najskorije, u Grčkoj. Za ubistva kriminalci nastoje da angažuju i strance, čak i plaćenike koji su ratovali u Iraku, otkriva KRIK. Francuska Legija stranaca je, barem u jednom slučaju, bila baza za regrutaciju nekih od ovih ljudi.

Pre početka „rata“ postojao je jedan klan, pod nazivom škaljarski. Njegov uspon povezan je s padom druge, mnogo poznatije grupe koja je švercovala drogu – narko-kartela Darka Šarića, prenosi portal.

Šarićev kartel pretrpeo je ogroman udarac 2009. godine. Medjunarodna policijska akcija „Balkanski ratnik“ praktično je rasturila ovu grupu, pohapšeno je dosta njenih članova, a i sam Šarić se na kraju našao u zatvoru u Srbiji gde mu se i dalje sudi.

Razbijanje ovog klana otvorilo je veliki prostor koji je oberučke prihvatio do tada manji, škaljarski klan iz Kotora.

Nedugo potom, likvidiran je i jedan od ključnih Šarićevih saradnika – Dragan Dudić, koji je poslove vodio iz Kotora, gradića odakle je operisao i škaljarski klan. Dok je sedeo sa prijateljem u kafiću u kotorskom Starom gradu, Dudića je iz pištolja ubio Ivan Vračar, koji se u izveštaju BIA-e vodi kao član škaljarskog klana.

„Nakon ubistva Dragana Dudića, zvanog Fric, visokorangiranog člana klana Šarić 2010. godine u Kotoru, škaljarski klan na čelu sa Jovanom Vukotićem preuzeo je značajan deo Dudićevih aktivnosti vezanih za organizaciju transporta narkotika iz Latinske Amerike ka Evropi“, piše u tom iuzveštaju na koji se poziva portal.

Ceo tekst dostupan na internet adresi  https://www.krik.rs/rat-balkanskog-podzemlja-ubistva-veze-u-policiji-i-u-vrhu-drzave/

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar