U trendu

Kurjak: Lavrov dao eksplicitnu podršku Republici Srpskoj i srpskom narodu

Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je danas da je poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Sarajevu i Beogradu još jednom potvrdila prijateljstvo Rusije s Republikom Srpskom i Srbijom.

„Lavrov je u Sarajevu izneo decidan stav Rusije da je Dejtonski sporazum odradio svoj zadatak i da je taj sporazum za Rusiju i dalje važeći za rešavanje svih problema Bosne i Hercegovine. On je ovoga puta eksplicitnije dao podršku Republici Srpskoj i srpskom narodu, što je veoma bitan deo njegove posete“, kazala je Kurjak.

Ambasadorka je navela da Rusija preko Srbije i Republike Srpske ima najveći oslonac na Balkanu i da je Lavrov istakao da je Rusija spremna da podrži kompromise u rešavanju problema oko Bosne i Hercegovine i na relaciji Srbije i Kosova.

„To je za mene veoma važna izjava, jer je ovoga puta po prvi put rečeno da je Rusija spremna na kompromis“, istakla je Kurjak.

Na pitanje Bete šta u ovom slučaju podrazumeva „kompromis“, Kurjak je kazala da će Rusija podržati Srbiju u svim kompromisima vezanim za rešavanje ključnih pitanja u odnosima s Kosovom.

„Rusija će podržati sve odluke koje budu zadovoljavale srpsko rukovodstvo i srpski narod“, rekla je ambasadorka.

Upitana da li to znači da je Rusija spremna i da odustane od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, Kurjak je kazala da sve zavisi od odluka srpskog rukovodstva i srpskog naroda.

„Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko su u svega nekoliko dana istakli da će Rusija podržati svaku odluku Srbije po pitanju Kosova. Dakle, lopta je u našem dvorištu“, navela je ona.

Prema njenim rečima mi od Lavrova u suštini nismo ništa novo čuli osim što je potvrdjeno da u Rusiji imamo ključni oslonac u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Na pitanje Bete kako će se poseta Lavrova odraziti na odnose Srbije sa Briselom i Vašingtonom, ambasadorka je kazala da na Zapadu uvek „s otvorenim očima“ gledaju kada zemlje Balkana posećuju ruski zvaničnici i obratno.

„Treba voditi računa kako ćemo se mi ponašati prema našim obavezama koje proističu iz sporazuma potpisanih s Briselom“, rekla je Kurjak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.