U trendu

Kurti: Konačan samo onaj sporazum sa Srbijom koji podrazumeva priznanje i stolicu u UN

 Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da konačan može biti samo onaj sporazum sa Srbijom koji uz medjusobno priznanje, podrazumeva i članstvo Prištine u UN.

Kako je preneo portal koha.net, Kurti je na sednici Glavnog odbora Samoopredeljenja, čiji je predsednik, rekao da
pravno obavezujući sporazum sa Srbijom treba da ima oblik i sadržaj medjunarodnog sporazuma „u ​​skladu sa zahtevima i ciljevima Bečke konvencije o pravu medjunarodnih ugovora“.

„Za Kosovo je konačni sporazum onaj koji ne odvaja priznanje Srbije od članstva Kosova u UN. Sporazum koji je samo priznanje od strane Srbije, ali ga ne prati stolica u Ujedinjenim nacijama ili nudi mesto u UN kao zamenu za priznanje od strane Srbije, može biti sporazum, ali ne i konačan“, kazao je Kurti.

Naveo je da tema dijaloga „nije status Kosova, već status odnosa Kosova i Srbije“ i dodao da se taj proces „ne može nastaviti unedogled“ već da treba da bude zasnovan na „ravnopravnoj poziciji dve zemlje“.

„Nezavisnost Kosova je kompromis koji je trebalo da donese novu rezoluciju Savetu bezbednosti UN, ali koji se, nikada nije dogodio. Nezavisnost koju imamo je kompromis, proglasili smo je pre 13 godina kao suverenu vlast. Prve četiri godine, nezavisnost je imala misiju koju je predvodio Piter Fejt, dok je već 13 godina u opticaju Ahtisarijev plan“, rekao je Kurti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)