U trendu

Kurti ponovio da ZSO ne prolazi, Abdidžiku ocenio da je to što on govori bajka

Kosovski premijer Aljbin Kurti tokom rasprave u Skupštini Kosova o Sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ponovio je frazu „Zajednica ne prolazi“, ali ga je opozicija optužila da je on to već prihvatio.

„Zajednica je prošla ovde u Skupštini. Ona ne prolazi. Nije je podržao Ustavni sud. Nije prihvatio narod. Zajednica ne prolazi ni od premijera ni do Vlade“, kazao je Kurti.

On je rekao da je pitanje formiranja Zajednice srpskih opština ono što se najviše zahteva od Srbije u dijalogu.

„Kada se sastanem sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo ‘Zajednica’ i ništa više“, naveo je Kurti.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku nazvao je Kurtijev govor u kasnim ponoćnim satima bajkom.

On je rekao da Kurti pokazuje kako to izgleda kad „promena ima formu“.

„Upravo smo čuli priču da se Kurti nije promenio. Čovek koji je zahtevao ‘ne pregovore, već samoopredeljenje’ nije se promenio. Čovek koji je tražio izvinjenje pre dijaloga se nije promenio. Onaj koji je tražio konfrontacije sa prošlošću i koji je na kraju prevazišao istoriju. Onaj ko je tražio priznanje završio je neutralnošću. Čovek koji je imao šest uslova nije završio ni sa jednim“, rekao je Abdidžiku.

Poslanici opozicije optužili su Kurtija da je odustao od obećanja koja je dao u izbornoj kampanji prihvatanjem evropskog plana.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj, podsetio je na šest uslova koje je Kurti naveo početkom februara za pitanje Asocijacije i rekao je da je on odustao od njih prihvatanjem Evropskog plana.

„Prvi put, uprkos Bajdenovoj deklaraciji da bi priznanje trebalo da bude u centru, Amerikanci su sada pozicionirani za politički sporazum sa mnogo nepoznanica. Mislim da je to posledica neodgovornog ponašanje Kurtija“, rekao je Selmanaj.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deljiju-Kodra rekla je da Kurti „ima veću bitku od one sa opozicijom“ i to je „bitka sa samim sobom, odnosno sa Aljbinom Kurtijem koji je bio u opoziciji“.

Po njoj, prihvatanje sporazuma je razotkrio Kurtijevu karijeru punu demagogije, prevara, manipulacije i licemerja.

Potpredsednik parlamenta iz redova DPK Enver Hodžaj je rekao da dokument koji je Kosovo prihvatilo „formalizuje međunarodno nepriznavanje Kosova“.

„Ne postoji ni de fakto ni de jure priznanje, ali se Srbiji nudi prva pobeda“, rekao je on.

Poslanici Samoopredeljenja stali su u odbranu premijera nakon optužbi opozicije.

Poslanik Dimal Baša rekao je da opozicija nema stav i da opozicione stranke „ne znaju kakav je njihov stav“.

U zaključku sednice predsednik DSK Ljumir Abdidžiku je kao predlagač rasprave rekao da je parlament imao dobru i korektnu raspravu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.