U trendu

Kurti: Prevazići formule poput istorijski dijalog ili dijalog i pomirenje

Lider pokreta Samoopredeljenje i najozbiljniji kandidat za novog premijera Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom potrebno prevazići formule kao što su „dijalog i pomirenje“ ili „istorijski dijalog“.

Kurti je za novi broj nedeljnika Vreme naveo da dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom ne može biti prioritet „broj jedan“ jer kako je rekao, sva istraživanja javnog mnenja na Kosovu „pokazuju da to nije prioritet“.

„U želji za kompromisom, dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom može da bude pod brojem tri ili četiri u redu prioriteta. Želim pre svega da se angažujem u socijalnom dijalogu za razvoj sa Srbima na Kosovu. Korisnici dijaloga treba da budu gradjani a ne političari koji gledaju kako da prodaju ishod javnom mnenju“, naveo je Kurti.

Ocenio je da treba okupiti srpske i albanske poljoprivrednike i razgovarati „o semenu, mašinama, proizvodnji, subvencijama za gorivo…“.

„Moramo da razmišljamo van registra identiteta jer kad god ima razvoja, ima i integracije, ljudi razgovaraju. Pogledajte primer borbe protiv mini hidrocentrala u kojoj Albanci i Srbi učestvuju zajedno“, naveo je lider Samoopredeljenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.