U trendu

Kurti: Razumem zabrinutost međunarodne zajednice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da razume zabrinutost međunarodne zajednice zbog incidenata na severu Kosova, ali da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza vlade prema novim gradonačelnicima opština na severu.

Kurti je na svom nalogu na Fejsbuk nalogu kazao da bi odlazak gradonačelnika na njihova radna mesta „trebalo da bude najnormalnija moguća stvar“.

„Objekat zgrade opštine je mesto gde se na osnovu zakona i ustava opslužuju građani. Pripada Republici, zato nije juče zauzet i neće biti zauzet ni drugi dan. Svesni smo i razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera, ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše vlade prema novim gradonačelnicima“, naveo je Kurti.

Pozvao je građane, a kako je istakao posebno Srbe na Kosovu, da sarađuju sa novim gradonačelnicima i njihovim kabinetima, za koje je kazao da će biti multietnički, multikulturalni, višejezični i višepartijski.

„Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima“, napisao je Kurti.

Zahvalio je policiji na akciji koja je omogućila gradonačelnicima da uđu u opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

„Oni su, kako svakodnevno svedoče, i juče dokazali da su spremni da profesionalci, neustrašivi i dostojanstveno služe poretku, zakonu Republike, u afirmaciji multietničkog bezbednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima koji izazvale grupe kojima je upravljala pretpolitička struktura u tom delu zemlje“, napisao je on.

U sukobima sa kosovskom policijom juče je povređeno nekoliko desetina ljudi koji su sprečavali ulaz novim predsednicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u opštinske zgrade.

Intervenciju Prištine na severu kosova osudile su misije Kfora i Euleksa, zemlje Kvinte, a američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije pozvali su kosovske vlasti da odmah zaustave te akcije.

Vojska Srbije podigla je borbenu gotovost na najviši nivo, nakon nereda na severu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.