U trendu

Kurti: Sporazum o registarskim tablicama samo na osnovu reciprociteta

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će kosovska strana sesti za pregovarački sto u Briselu da se postigne konačni dogovor o registarskim tablicama samo na principu reciprociteta.

“ Krajnji rok, 21. april, krajnji je rok kada treba da se dve strane dogovore o registarskim tablicama, princip reciprociteta će biti tu kao srž svakog rešenja“, rekao je Kurti tokom odavanja počasti bivšem komandantu OVK Zahiru Pajazitiju u Prištini.

Tog dana, 21. aprila, ističe privremeni sporazum o registarskim oznakama vozila između Kosova i Srbije.

Prema sporazumu, koji je imao rok važenja šest meseci, vozila na granici moraju da prekrivaju državne simbole samolepljivim papirom, kako pri ulasku na Kosovo, tako i u Srbiju.

Ovim sporazumom prekinuta je 12-dnevna blokada na prelazima Jarinje i Brnjak, koju su organizovali Srbi sa severa Kosova, nezadovoljni reciprocitetom koji je uspostavila Vlada Kosova.

Kurti je govorio i o napadima na policiju na severu Kosova

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kosovska policija analiziraju uzroke i okolnosti ovih napada koje smo najoštrije osudili. Reč je o terorističkim napadima na policiju koja je na sreću za posledicu imala samo materijalnu štetu. Na agencijama za sprovođenje zakona je da istraže one koji su napadači, kako bi se videlo šta uraditi dalje u slučaju takvih napada.

Rekao je da Vlada Kosova nikada neće biti tolerantna na paralelne strukture Srbije na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.