U trendu

Kurti: Srbija nameće uspostavljanje reciprociteta

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije.

Kurti je, kakao prenosi portal Kosovo-online.com, rekao da nije namera da se naruši kretanje srpskih gradjana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

„Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši gradjani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje na oduzimanju svih nezakonitih oznaka na teritoriji Republike Kosova, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila nevažećih registarskih oznaka, oni se oduzimaju“, rekao je Kurti.

Dodao je da će na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiti privremene registarske tablice.

„Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovodjenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana. Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje gradjana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju“, rekao je Kurti.

Povodom zabrane kretanja vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa je kazala za Betu da se na Kosovu nalazi oko 9.500 vozila koja su registrovana u izmeštenim kosovskim policijskim upravama u centralnoj Srbiji i kojima je od danas onemogućeno kretanje na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.