U trendu

Kurti: Zapadni Balkan treba da bude deo EU što pre

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je danas da zemlje Zapadnog Balkana što pre treba da budu članice Evropske unije i da se Kosovo u velikoj meri oslanja na Berlinski proces.

Kurti je učestvujući na Bratislavskom forumu GLOBSEC 2022 pozdravio posvećenost nemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) da nastavi Berlinski proces novom dinamikom i dodao da ne veruje u „samodovoljnost Zapadnog Balkana“.

Kao suštinske vrednosti za Zapadni Balkan, Kurti je naveo vladavinu prava, socijalnu pravdu, borbu protiv kriminala i korupcije, suočavanje sa prošlošću, reciprocitet manjinskih prava i jednakost.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je rekao da je Vlada Kosova posvećena dijalogu, konstruktivno i kreativno.

Ponovio je da treba da postoji principijelan dijalog koji poštuje ravnopravnost strana u razgovorima, da se zalažu za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, usmerenu na medjusobno priznanje.

„Ali, Srbija i dalje ne priznaje ratne zločine i kaže da neće priznati nezavisnost Kosova“, rekao je kosovski premijer i dodao da Vlada očekuje pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope.

Pored Kurtija, na panelu foruma GLOBSEC 22, bili su predsednik Crne Gore Milo Djukanović, premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, specijalni predstavnik EU za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanjima Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.