U trendu

Kurti: Zašto nastaviti dijalog koji je mrtav

Poslanik Skupštine Kosova i osnivač pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da ne vidi razloge za nastavak dijaloga izmedju Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, jer je, kako je ocenio, dijalog „mrtav“.

Kurti je u intervjuu za „Jeta ne Kosove“ (Život na Kosovu) rekao da je dijalog prekinut više od pola godine i upitao „zašto treba ponovo započeti dijalog koji je sada mrtav“.Prema njegovoj oceni, dosadašnjim asimetričnim dijalogom bez nacionalnog konsenzusa Priština je izgubila mnogo vremena dok su Srbiji „povećani apetiti kao da smo u periodu pre proglašavanja nezavisnosti“.

Kako je ocenio, za normalne odnose potrebno je da srpske vlasti priznaju proglašenje nezavisnosti Kosova, izvine se za ratne zločine i isplate ekonomsku odštetu s vraćanjem dokumentacije i ukradenih bogatstava.

„To su prvi koraci za normalne odnose sa Srbijom, što se može ostvariti uz pomoć i insistiranje Vašingtona, Berlina i Brisela“, istakao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sastanak s premijerom i predsednikom Srbije je „najobičnija stvar koju treba da uradi svaki premijer ili predsednik Kosova do sada, što prihvata i najbledja imaginacija“.

„Kao premijer Kosova ja ću poštovati protokol u medjunarodnim odnosima svuda gde budu prisutne obe strane. Medjutim, ja ću artikulisati na najvišem nivou interese Kosova i albanske nacije, u okviru pravila diplomatije“, kazao je Kurti.

On je rekao da će na unutrašnjem planu, saradjivati sa srpskom zajednicom ocenivši da Beograd pokušava da izgradi politički monopol medju kosovskim Srbima.

„Kosovski Srbi su naši sugradjani. Da bi smo sa njima saradjivali ne trebaju nam spoljni filteri niti uticaj. Mi bi smo odmah započeli dijalog sa kosovskim Srbima, koji će biti otvoren, demokratski, o ekonomskom razvoju i društvenom progresu. Glavna preokupacija gradjana Kosova bez razlike na nacionalnu pripadnost su zapošljavanje i pravda“, istakao je Kurti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.