U trendu

Lađevac za CMG: Kina i Srbija – partnerstvo koje traje

Zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac ocenila je da iz ugla odnosa Kine i Srbije, rezultat predsedničkih izbora u Srbiji predstavlja unutrašnji politički kontinuitet koji nosi sa sobom i veliki potencijal daljeg razvijanja međusobnih odnosa.

U autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) Lađevac navodi da je sledeći svoju politiku poštovanja principa međunarodnog prava, koja uključuje i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta drugih zemalja, baš kao i poštovanje volje koju birači izražavaju na izborima, Kina, odnosno predsednik Si Đinping čestitao reizbor Aleksandru Vučiću.

S druge strane, posmatrano iz ugla trećih država, odnosi Srbije i Kine se od 2009. kreću uzlaznom putanjom uprkos svim izazovima u savremenim međunarodnim odnosima sa kojima se dve zemlje stalno suočavaju. Takav razvoj odnosa je bio moguć isključivo zbog činjenice da se njihovi međusobni odnosi temelje na uzajamnom političkom poverenju i partnerskom odnosu bez obzira na više nego očiglednu razliku u veličini teritorije i brojnosti stanovništva, dodaje se u tekstu.

Pod naslovom „Partnerstvo koje traje“ Lađevac piše da je posebno važan stav koji Kina i Srbija imaju u odnosu na period koji dolazi dodajući da se polja postojeće saradnje mogu produbiti, ali i proširiti na neke druge oblasti koje do sada nisu došle do izražaja.

Iskustvo koje, na žalost, imamo sa pandemijom je pokazalo da se neke oblasti nametnu i same od sebe. U ovom konkretnom slučaju radilo se o saradnji u oblasti medicine i uvođenju novih standarda u tretiranju bolesti novog tipa. Iskustvo koje je tim kineskih lekara nesebično preneo srpskim kolegama, doprinelo je predupređivanju velikog broja smrtnih ishoda, piše Lađevac.

Uz ocenu da je u svakom slučaju, saradnja koju su Srbija i Kina do sada ostvarile u realizaciji zajedničkih projekata na visokom nivou, a njeni rezultati obostrano korisni, Lađevac zaključuje da je za kontinuirano očuvanje takvog trenda posebno važno raditi na osnaživanju strateške komunikacije dve zemlje, uključujući i redovnu razmenu mišljenja o modalitetima uvođenja novih rešenja čija bi primena imala višestruko pozitivne efekte na ekonomska kretanja u obe države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar