U trendu

Lajčak: Dijalog ima kapacitet da reši napetost na severu Kosova

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, danas je u Severnoj Mitrovici rekao da se na severu oseća napetost i nepoverenje, ali da dijalog ima kapcitete da se to rešava.

„Sever je trenutno u centru pažnje. Ja imam potpune informacije o situaciji na severu preko mojih ljudi na terenu, ali osetio sam potrebu da i lično dođem i razgovaram s političkim predstavnicima i civilnim sektorom, da bih svoj osećaj posle preneo u Brisel. Oseća se napetost i nepoverenje, ali dijalog za to ima kapacitet“, poručio je Miroslav Lajčak, prenosi kossev.info.

Toj njegvoj izjavi je prethodio njegov sastanak s civilnim sektoru u Evropskoj kući u Severnoj Mitrovici, a pre toga i s gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom.

U izjavi za kossev. info Lajčak je rekao da je cilj njegove posete dogovor o narednim koracima.

„Imali smo sastanak (u okviru dijaloga Begrada i Prištine) na visokom nivou i imaćemo i sastanak glavnih pregovarača u ponedeljak. Razgovarali smo o tome šta će biti na dnevnom redu i kako da idemo dalje sa uspostavljanjem ZSO. Jasno je da sve što je dogovoreno mora da se ispuni. Sada vodimo razgovore o tome, kakav će biti raspored koraka“, poručio je Lajčak.

Pored toga, tokom današnjih susreta se razgovaralo i o stanju na severu, naročito posle lokalnih izbora 23. aprila – kazao je on i podvukao da je bitno da ne dolazi do eskalacije.

„Situacija je dovoljno komplikovana, a dijalog ima kapacitet da to reši. Treba da ga iskoristimo“, dodao je Lajčak koji se posle sastanaka obratio većem broju medija.

„Sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu. Da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice. Imamo plan, imamo proces normalizacije i to treba da nam bude prioritet“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.