U trendu

Lajčak: Normalizacija odnosa Srbije i Kosova je apsolutno moguća

Specijani predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je EU ubedjena da je „sveobuhvatna normalizacija odnosa izmedju Kosova i Srbije apsolutno moguća“.

„To je u njihovom interesu, u interesu celog regiona, i, naravno, u interesu EU, takodje“, rekao je Lajčak, za današnji list Danas, na pitanje šta će učiniti ako ne bude kompromisa o ovom pitanju.

Lajčak je naveo da EU i Amerika „imaju dugu i produktivnu istoriju bliske saradnje na Zapadnom Balkanu, i u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova“.

„Ova saradnja je donela opipljive pozitivne rezultate proteklih godina, i ja sam u čestom kontaktu sa svojim američkim kolegama, kako bismo pripremili zajedničku strategiju i zajedničke aktivnosti, i radujemo se obnovljenoj bližoj transatlanskoj saradnji“, rekao je Lajčak.

Na pitanje kada bi mogao da se nastave dijalog Beograda i Prištine, imajući u vidu da prethodne vlade na Kosovu nisu bile formiranje ni brzo ni lako, on je naveo da misli da „nije mudro ‘fiksirati’ datum“.

„… Poruka EU je jasna: Spremni smo da nastavimo dijalog tamo gde smo stali u decembru čim nova (kosovska) vlada preuzme dužnost. I ja sam takodje spreman da putujem u ovaj region i sretnem se sa mojim pregovaračima čim uslovi to dozvole. EU je jasno predočila da nema drugog načina osim dijaloga na evropskom putu Srbije i Kosova. Stoga nastavak ovog dijaloga bez nepotrebnih odlaganja je u svačijem interesu“, rekao je Lajčak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.