U trendu

Lajčak očekuje okončanje dijaloga u toku mandata Kurtija i Osmani

Izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da očekuje da će dijalog biti okončan tokom mandata Aljbina Kurtija kao premijera, i Vjose Osmani kao predsednice Kosova.

Lajčak je rekao da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u partnerstvu, kao i da je dolaskom predsednika Džozefa Bajdena taj odnos još bliži i da imaju isti cilj za zapadni Balkan.

Kazao je da podržava izborni program Kurtija i Osmani za otvaranje novih radnih mesta i borbu protiv kriminala i korupcije, ali je rekao da dijalog takodje ima važnu ulogu.

„Četvrta poruka je da se države članice EU i SAD raduju nastavku dijaloga, koji uključuje važna pitanja za svakog gradjanina. Zbog toga sam imao razgovore sa Kurtijem i Osmani da vidim gde smo u dijalogu. Zaključak sa ovih sastanaka je da će dijalog biti nastavljen, postoje interne procedure, ali će se nastaviti“, rekao je on.

Visoki zvaničnik EU je rekao da dijalog nije odgovornost samo jedne političke stranke, već svih na Kosovu.

„Nastaviću svoj program sa političkim strankama i zatražiću od njih podršku za proces dijaloga“, rekao je.

Mediji su Lajčaka pitali o mapi u njegovom kabinetu u kojoj je Kosovo deo Srbije na šta je odgovorio da je ta tema razjašnjena i da je to zvanična mapa EU.

„Po pitanju mape, verujem da sam do sada pojasnio, zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, ovo je zvanična mapa koju su nam dali. Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio druge mape“, rekao je Lajčak.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je rekla da bi trebalo da postoji novi pristup pitanju pregovora.

„Veoma je važno da čim se konstituišu nove institucije, obavi izbor Vlade i predsednika, sve informacije o ovom procesu budu upućene novim institucijama, kako bi svi oni koji su izabrani znali gde se stiglo sa njihovom primenom, ali pre svega ovde ispada da većinu sporazuma nije sprovela Srbija“, kazala je Osmani.

Dodala je da tokom dijaloga nema potrebe da se razgovara o statusu Kosova, „kao nezavisne i suverene države što je okončano 17. februara 2008. godine“.

„Zato očekujemo da proces bude završen time što će Srbija priznati Kosovo u postojećim granicama“, kazala je ona.

Lajčak danas nastavlja trodnevnu posetu Kosovu sastancima sa zvaničnicima Kosova i političkih stranaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.