U trendu

Lajčak: Otvoren i ozbiljan razgovor sa Vučićem o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je danas u Beogradu nastavio otvorene i ozbiljne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Lajčak je na Tviteru napisao i da su pitanja energetike i registarskih tablica bila posebno važna na sastanku sa Vučićem „jer su rešenja hitno potrebna“.

„Danas sam u Beogradu nastavio otvorenu i ozbiljnu diskusiju sa predsednikom Vučićem o daljem putu ka normalizaciji odnosa. Energetika i registarske tablice su bile visoko na našem dnevnom redu jer su rešenja hitno potrebna“, napisao je Lajčak.

On je dodao da je o aktuelnim pitanjima razgovarao i sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, glavnim pregovaračem Beograda u briselskom dijalogu.

Vučić je ranije danas izjavio da je sa Lajčakom imao „ozbiljan i odgovoran razgovor o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine“.

„Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Miroslavom Lajčakom o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine. Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava“, napisao je Vučić.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u petak u Prištini, Lajčak je rekao da postoji rizik od oduzimanja licence kompaniji za snabdevanje strujom Elektrosever, ali da Brisel ne želi da do toga dođe.

Do oduzimanja licence bi moglo da dođe jer kompanija Elektrosever nije ispunila obaveze predviđene „Mapom puta“ za primenu energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, postignutih u dijalogu pod okriljem EU. Rok od 100 dana za sprovođenje obaveza iz „Mape puta“, usvojene 21. juna u Briselu, istekao je početkom oktobra.

Pitanje registarskih tablica je ponovo aktuelno jer 31. oktobra ističe rok koji su vlasti u Prištini postavile za obaveznu preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake. Uz u međuvremenu rešen problem oko ličnih dokumenata, spor oko tablica je bio glavni razlog visokih tenzija u odnosima dve strane, koje su kulminirale 31. jula, kada su Srbi sa severa Kosova postavili barikade na putevima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar