U trendu

Lajčak razgovarao s Kurtijem, u ponedeljak šefovi pregovaračkih timova u Briselu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak najavio je danas u Prištini da će u ponedeljak u Briselu biti sastanak šefova kosovskog i srpskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija i Petra Petkovića.

Posle sastanaka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem, Lajčak je rekao da su razgovarali o procesu normalizacije odnosa i narednim koracima nakon sastanka lidera Kosova i Srbije 2. maja u Briselu.

„Došao sam da razgovaram s premijerom Kurtijem i zamenikom premijera Bisljimijem o putu ka normalizaciji posle sastanka 2. maja. Važno je da smo jasno razumeli redosled koraka i da smo imali važnu diskusiju u svim aspektima. Istu diskusiju ću imati sutra u Beogradu“, rekao je Lajčak.

On je naglasio da je veoma važno da se jasno zna kako dalje, koji su prvi i drugi korak, i da je to bio njegov cilj.

Dodao je da je diskusija sa kosovskim premijerom bila „veoma intenzivna, veoma važna i korisna“.-

Lajčak je kazao da će danas popodne posetiti i sever Kosova da bi, kako je naveo, razumeo i uverio se u tamošnje stanje, u nada se da će „postojati političko rešenje da se fokusira na normalizaciju i dogovor“.

„Možemo imati ili normalizaciju ili sukob. Naravno da želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nikome nije u interesu“, rekao je Lajčak.

Posle sastanka sa Lajčakom, Kurti je na Tviteru napisao da bi EU trebalo da smatra Srbiju odgovornom za kontinuirano kršenje Sporazuma postignutog u Briselu.

„Danas sam poželeo dobrodošlicu specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku. Naglasio sam potrebu da se Osnovni sporazum primeni u celini i potrebu da EU smatra Srbiju odgovornom za kršenja tog sporazuma koja su u toku“, napisao je Kurti.

Mediji prenose da se Lajčak u Južnoj Mitrovici sastao s gradonačelnikom Bedrijem Hamzom i da su razgovarali pored ostalog i o otvaranju mosta na Ibru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.