U trendu

Lajčak razgovarao sa opozicijom o evropskom planu za Kosovo

Izvestilac Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završio je u sedištu delegacije EU u Beogradu sastanak s predstavnicima stranaka proevropske opozicije na kojem im je predstavio evropski predlog za pitanje Kosova.

Kako je objavio Euronews Srbija stranke su Lajčaku prenele neslaganje sa četvrtim članom evropskog koji se odnosi na prijem Kosova u međunarodne organizacije, a izneli su i kritike na račun vlasti.

Sastanku sa Lajčakom prisustvovali su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, Radomir Lazović ispred pokreta Ne davimo Beograd i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je nakon sastanka rekao da je Lajčaku preneo da se od EU očekuje jasan stav o putu Srbije ka EU, te da ga je upoznao s time da će ova stranka usvojiti plan Srbija u EU do 2030.

Predsednik Demokratke stranke Zoran Lutovac naveo je da je preneo stav da je neprihvatljivo što se dijalog vodi sa samo jednim čovekom te da opozicija o tome saznaje samo od predstavnika međunarodne zajednice.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne radi ništa da se krene u pravcu da dobije podršku i građana i institucija“, rekao je Lutovac.

Stefan Jovanović saopštio je ranije da je u ime Narodne stranke izneo sumnju da sporazum vodi ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Lajčak bi ponovo trebao da se sretne s Vučićem i ostaje u Beogradu do sutra, a reč je o intenziviranju aktivnosti uoči nastavka dijaloga 18. marta u Ohridu, preneo je Euronews.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar