U trendu

Lajčak: Sledeći sastanak pregovarača prilika za dogovor o narednim koracima

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da jepredstojeći sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, u ponedeljak u Briselu, dobra prilika da se napravi dogovor o konkretnim narednim koracima.

Lajčak koji je danas iz Prištine doputovao u Beograd, objavio je na Tviteru da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem razgovarao o daljem putu implementacije sporazuma.

Vučić je nakon današnjeg sastanka izjavio da je Lajčak razgovarao sa Srbima sa Severa Kosova i da se uverio u odlučnost Srba da se suprotstave „teroru“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Lajčak je zabrinut. On je razgovarao sa ljudima sa Severa, sa ljudima iz nevladinih organizacija, iz Srpske liste i sa ljudima iz drugih partija – i svi su mi rekli isto. On je video odlučnost Srba da se suprotstave Kurtijevom teroru“, rekao je srpski predsednik.

Petković je saopštio da je na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU izrazio zabrinutost zbog svakodnevnog institucionalnog i „svakog drugog“ nasilja koje nad srpskim stanovništvom sprovodi režim iz Prištine.

„Izrazio sam zabrinutost i zbog nerazumnih, jednostranih akcija albanskih političara koje prete da ugroze mir, posebno u svetlu pokušaja da nasilno preuzmu opštine na severu Kosova i Metohiji, ali i pokušaja protivpravne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, do jednostranog raspuštanja Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština (ZSO)“, napisao je Petković na svom nalogu na Instagramu.

Lajčak tokom jučerašnje posete u Prištini najavio da će u ponedeljak u Briselu biti održan sastanak šefova kosovskog i srpskog pregovaračkog tima, Besnika Bisljimija i Petkovića i rekao da je sa Kurtijem imao važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.