U trendu

Lajčak: U Briselu 2. maja predstavljanje prvog nacrta Statuta ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će u fokusu predstojećeg sastanka lidera dve strane biti predstavljanje prvog nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i usvajanje Deklaracije o nestalim osobama.

Lajčak je sinoć na Fejsbuku napisao da će na dnevnom redu sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, 2. maja u Briselu, biti i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti.

Naveo je da su u toku „intenzivne pripreme“ za prvi sastanak Vučića i Kurtija posle Ohrida, gde su dva lidera 18. marta postigla dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Kao prvi sastanak posle Ohrida, biće važan za primenu Sporazuma i njegovog Aneksa. Na dnevnom redu će biti formalno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu od strane Upravljačkog tima i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti“, napisao je Lajčak.

Dodao je da EU „stoga očekuje da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i poptuno posvećene fazi implementacije“.

Lajčak je objavio dnevni red naredne runde dijaloga Vučića i Kurtija neposredno po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, koje su Srbi bojkotovali.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Kosova, u Severnoj Mitrovici i Leposaviću pobedili su kandidati Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje, a u Zvečanu i Zubinom Potoku opozicione Demokratske partije Kosova Memljija Krasnićija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.