U trendu

Lazović (Zeleno levi klub): Opozicija saglasna da Skupština treba da izgleda drugačije

U Skupštini Srbije danas je na inicijativu Zeleno-levog poslaničkog kluba održan sastanak opozicionih poslanika na kojem je rečeno da vlast zloupotrebljava ovu Skupštinu i blokira njen rad pošto još nije održana nijedna sednica redovnog prolećnog zasedanja.

Sastanku su se odazvale sve opozicione grupe, a posle sastanka Radomir Lazović iz Pokreta Ne davimo Beograd rekao je za portal N1 da je optimista i da se nada novom talasu saradnje opozicionih poslaničkih klubova u Skupštini.

„Moramo da se izborimo sa apsolutnom zloupotrebom koju vrši Srpska napredna stranka. Drago mi je da su se sve poslaničke grupe odazvale na poziv za sastanak i složili smo se da rad parlamenta treba da izgleda mnogo drugačije“, izjavio je Lazović i najavio naredni sastanak o konkretnim rešenjima i koracima.

„Mi se sa desničarskim partijama ne slažemo oko pravca u kojem treba da ide Srbija, međutim, slažemo da Skupština mora raditi po zakonu, a ne u službi Aleksandra Vučića“, rekao je Lazović.

Kako je preneo portal N1, Lazović je najavio da će Pokret Ne davimo Beograd narednih dana i na međunarodnom nivou ukazivati na to kako funkcioniše Skupština.

Planiran je sastanak s potpredsednicom nemačkog parlamenta – Budnestaga, Ajdan Ozoguz, zatim sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan, Manuelom Saracinom, kao i s delegacijom francuskog Senata.

Lazović je podsetio da je termin za prolećno zasedanje počeo 1. marta, a da nijedna sednica nije održana do danas, što smatra da je ilustracija zloupotrebe koju sprovodi SNS.

„Kada njima odgovara, onda se sednice sazivaju i u roku manjem od 24 sata, što je protivzakonito, a kada im ne odgovara, onda može i mesec dana da se ništa ne dešava. Nijedna sednica do sada nije održana u nekom redovnom stanju i po važećim pravilima“, rekao je poslanik.

Po Lazovićevim rečima, SNS sprovodi apsolutnu kontrolu parlamenta tako da opozicija ne može na dnevni red da stavi nijedan predlog zakona, dok su sve inicijative blokirane, a rad skupštinskih odbora je pod potpunom kontrolom, tako da se ne mogu organizovati javna slušanja ni o jednom pitanju koje ne odgovara vlastima.

„Sednice se vode pristrasno, Poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, pravo na repliku se ne dozvoljava, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države“, smatra Lazović.

On tvrdi da rad Skupštine Srbije nije posebno drugačiji od drugih oblasti koje zloupotrebljava Srpska napredna stranka, bilo da se radi o o gušenju medijskih sloboda, nepoštovanje vladavine prava ili loših izbornih uslova.

„Ovo prepoznaju i Evropski parlament i Evropska komisija i Stejt department u svojim izveštajima. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji, što govore mnoge međunarodne organizacije“ zaključio je predsednik Zeleno-levog kluba u Skupštini Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.