U trendu

LDP: Evropskoj ideji udahnuti novi smisao da bi prestala da bude prazna fraza

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, da je danas više nego ikad potrebno udahnuti „novi život i smisao evropskoj ideji kako bi prestala da bude prazna faza“. 

LDP je ocenio da je atmosfera u kojoj Srbija i region dočekuju taj datum „najbolji pokazatelj činjenice da su vrednosti slobode, jednakosti i antifašizma na kojima počiva moderna Evropa danas potrebne u istoj meri u kojoj su bile neophodne u prošlosti kada je borba protiv totalitarnih ideologija i ekstremizma bila obaveza, a slobodno društvo posledica te obaveze“.

„Deveti maj je jedan od onih datuma koji nas nateraju da se ponovo pogledamo u ogledalo. To je dan kada svaki narod i svaki čovek ima priliku da razmisli ponovo o svom odnosu prema svetu oko sebe, o bližoj i daljoj prošlosti i o tome kako bi želeo da izgleda budućnost“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Srbija kao zemlja koja svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji, mora biti spremna da usvoji tekovine porodice zemalja kojoj pristupa, svesna da ćemo samo tako reformisati sopstveno društvo.

„Borba za evropsku Srbiju je izraz najvećeg poštovanja svih koji su pali u borbi protiv fašizma. Jače insistiranje na evropskim vrednostima, a ne dilema oko toga kojim putem treba da idemo, jedini je ispravan put u vremenima u kojima se presudno gradi budućnost u kojoj će živeti generacije koje dolaze“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.