U trendu

Lider DF-a se izvinio Srbiji i srpskom narodu zbog Rezolucije o Srebrenici

Jedan od lidera vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izvinio se celoj Srbiji i srpskom narodu jer je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i ustanovljava 11. jul danom sećanja na žrtve Srebrenice.

„Niko od gradjana koji su glasali za promene u Crnoj Gori i protiv Mila Djukanović nije mogao da pomisli da će veći deo parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan. Osećam izvesnu dozu sramote, iako sam glasao protiv te rezolucije“, rekao je on u izjavi za Prva Tv.

Knežević je naglasio da su premijeru Zdravku Krivokapiću, još pre glasanja, poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Vladimira Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS, on više neće imati podršku DF i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF su posle glasanja napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima, liderima Demokrata i URA Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogućnost za obnavljanje odnosa.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takodje, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS glasala za rezoluciju.

On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

„Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF“, zaključio je Knežević.

Crnogorski parlament razrešio je sinoć ministra pravde Vladimira Leposavića sa te funkcije na zahtev premijera Zdravka Krivokapića zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici, a poslanici su usvojili i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za Rezoluciju su glasali i poslanici Demokrata dok je Leposavić smenjen glasovima opozicije i URA. DF je bio protiv, a nakon glasanja je najavio da će bojkotovati parlament.

Rezolucijom se najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici, potvrdjuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osudjuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

U Rezoluciji se pozivaju nadležne institucije na primenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i dela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici, naglašava značaj i potrebu da se ustanovi 11. jul danom sećanja na žrtve Srebrenice, potvrdjuje rešenost države Crne Gore, kandidata za članstvo u EU i punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti i multietničkog sklada.

Takodje se pozivaju nadležne institucije na sprovodjenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ali I najoštrije osudjuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, izražava saosećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživelima, apelujući na pomirenje u regionu, jačanje medjunacionalne i medjuverske tolerancije, razumevanje i solidarnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar