Liht: Prijem predsednika bi trebalo da bude nadpolitički dogadjaj

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da bi prijem povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića trebalo da se tretira kao „nadpolitički dogadjaj“, ali da je to nemoguće u ispolitizovanom društvu kakvo Srbija trenutno predstavlja.

Povodom odluka dela opozicije da ne prisustvuje prijemu, ona je istakla da je stupanje na dužnost predsednika rezultat održanih izbora.

„Reč je o političkim procenama i ništa ne bih sugerisala u tom pravcu. Ovo je formalni rezultat izbora i ovo bi trebalo da bude dogadjaj od značaja za državu“, rekla je Sonja Liht za agenciju Beta.  

Kako je Beti rečeno u Demokratskoj stranci, predsednik DS Dragan Šutanovac kao ni poslanici te stranke neće ići na prijem, a slično će postupiti i Socijaldemokratska stranka, dok se Pokret slobodnih gradjana koji predvodi Saša Janković nije još izjasnio, ali je ranije njihov lider odbio da čestita Vučiću na izboru za predsednika Srbije.

Pozivu predsednika Srbije odazvaće se poslanici Liberalno-demokratske partije i lider te stranke Čedomir Jovanović.

Mediji navode da je na Vučićevu svečanost u Palatu Srbija pozvano više od 5.000 zvanica, a medju njima će biti 20 šefova država i vlada. Očekuju se predsednici Slovenije, Crne Gore i Hrvatske – Borut Pahor, Filip Vujanović i Kolinde Grabar Kitarović, kao i članovi Predsedništva BiH. U Beograd je tim povodom juče stigao prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike