U trendu

Lipovac Tanasković: Šminkanje ulica u centru Beograda poskupelo na 33,8 miliona evra

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da se iz gradskog budžeta za 2021. godinu vidi da će rekonstrukcija nepunih tri kilometra ulica u centru grada koštati ukupno 33,8 miliona evra a ne 25,7 miliona, za koliko se zadužila gradska vlast.

„Početna cena bila je 18 miliona evra, pa je poskupelo na 25,7 miliona da bi se na kraju pokazalo da će krajnja cena biti 33,8 miliona evra. Toliko će Beogradjani platiti rekonstrukciju 2.900 metara ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Kraljice Marije i 27. marta“, rekla je Lipovac Tanasković na konferenciji za novinare ispred Sava centra, gde se održava sednica gradskog parlamenta.

Lipovac Tanaskvović je istakla da je reč o „skupoj šminki, jer ništa nije uradjeno na poboljšanju bezbednosti saobraćaja, nije povećan broj parking mesta niti postoji biciklistička staza“.

„Gradski budžet pokazuje i da će za ‘usluge po ugovoru i specijalizovan usluge’ biti izdvojeno 38,5 milijardi dinara, odnosno više nego duplo više za plate 2.500 zaposlenih u Gradskoj upravi, od kojih je 1.500 sa visokom stručnom spremom. Za njihove plate je izdvojeno 15,1 milijardi dinara. To pokazuje koliko gradska vlast misli na svoje zaposlene“, rekla je Lipovac Tanasković.

Navela je i da će za nadstrešnicu na pijaci Kalenić iz budžeta biti izdvojeno „čak 11 miliona evra“, i upitala „od kojeg je materijala ta nadsrešnica“.

„U budžetu za 2021. godinu se ne vidi ni koliko će koštati spomenik Stefanu Nemanji“, rekla je Lipovac Tanasković.

Ona je dodala da bi gradski parlament danas trebalo usvoji Plan održive mobilnosti Beograda, koji Narodna stranka podržava, iako usvajanje plana kasni dve godine i iako je taj dokument zasnovan na statističkim podacima iz 2011. godine.

„Planom je predvidjeno ulaganje u biciklističke staze, rekonstrukciju postojećih pešačkih staza i u alternativne vidove saobraćaja, ali se u budžetu vidi da za to nije izdvojen ni dinar u budžetu za 2021. godinu“, rekla je Lipovac Tanasković.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda navela je da je dobro što će biti uloženo 6,5 miliona evra za kanalizaciju u Krnjači, ali da ni dinar neće biti uložen za kanalizaciju u delovima Zemuna i Ostružnice, niti za kanalizaciju u Ovči, Borči i drugim naseljima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.