Ljajić: Izborni zakon Srbije prevazidjen, omogućiti glasanje i za stranku i za pojedince

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP) Rasim Ljajić izjavio je danas da se njegova stranka zalaže za promenu izbornog zakona, jer je trenutni „prevazidjen“.

„Verujem da ćemo se skoro svi složiti da imamo jedan model izbornog zakona koji je prevazidjen. Imamo dve, tri zemlje u Evropi koje imaju ovako zatvorene liste“, rekao je Ljajić na Radio-Televiziji Vojvodine. 

On smatra da bi novi zakon trebalo da bude po ugledu na većinu zemalja Evropske unije, ali i regiona, odnosno da se gradjanima omogući da glasaju i za stranke i za pojedince.

„Da se glasa i za stranku, ali da se glasa i za ljude i da poslanike u najvećoj meri odredjuju njihovi izborni rezultati. 70 procenata da se odredjuje na osnovu rezultata, 30 odsto da ostane da odredjuje stranka zbog teritorijalne i rodne zastupljenosti. Da se napravi ravnoteža ukoliko neko nije prošao, a važan je za samu političku organizaciju“, istakao je Ljajić.

Na pitanje da li bi se SDP, pošto je dugogodišnji koalicioni partner Srpske napredne stranke (SNS), „utopio“ u tu stranku po uzoru na Srpski patriotski savez (SPAS), Ljajić kaže da se to neće desiti zbog različitih ideoloških opredeljenja.

„Nećemo se utopiti jer smo stranke različitih ideoloških opredeljenja. SPAS i SNS su stranke iz sličnog političkog spektra i ta integracija nije iznenadjenje. Mi smo stranka koja je na levom delu političkog spektra, izrazito gradjanska, multietnička stranka, potpuno na suprotnom delu od SNS, u smislu političkog spektra i političke orijentacije“, rekao je Ljajić.

On je istakao da postoje zajednički ciljevi koje njegova stranka želi da ostvari kroz saradnju sa SNS i ocenio da „utapanje“ ne bi ništa značilo ni jednima, ni drugima.

Na pitanje da li treba da bude zabrinut zbog saradnje SNS sa drugim partijama iz Novog Pazara, Ljajić kaže da SNS ima slobodu da saradjuje sa bilo kim, dok to ne šteti njihovoj koaliciji.

„Dok god imamo ovakvu saradnju, ja nemam razloga da sumnjam. Naravno da SNS može da saradjuje sa drugim strankama, kao što i mi imamo samostalnost u političkom delovanju“, zaključio je Ljajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.