U trendu

llva Johanson: EU spremna da pomogne Srbiji u upravljanju migracijama (VIDEO)

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas u Obrenovcu da Evropska unija (EU) želi da pojača saradnju sa Srbijom koja se nalazi na migrantskoj ruti ka Uniji.

„Nijedna zemlja ne može sama da upravlja migracijama. Krucijalna je saradnja. Zato je krucijalna saradnja. Mi dobro saradjujemo sa Srbijom i s obzirom da smo i po geografskom položaju medjusobno povezani, Srbija je na ruti i za sve ovo vreme je bila odgovorna. Zato smo ovde da pojačamo našu saradnju u različitim aspektima koji se tiču migracija kao što su upravljanje granicama i sprečavanje krijumčarenja ljudi“, rekla je Johanson prilikom obilaska rekonstruisanih objekata u okviru Prihvatnog centra Obrenovac.

Ona je istakla da u Evropsku uniju godišnje udje oko tri miliona ljudi, a oko milion i po je napusti.

„Evropska unija raste svake godine za nekih milion i po ljudi. Zato su nam potrebne migracije, ali moramo da se potrudimo da se one vrše na legalan način“, dodala je ona.

Migracije, istakla je komesarka, ne treba sprečavati, ali je potrebno smanjiti ilegalan, a da se poboljšati legalan način ulaska u EU.

„Iz ovog iskustva treba da zapamtimo misao ‘to sam mogao da budem i ja’. Ne smemo zaboraviti da smo svi mi ljudska bića i da imamo pravo na dostojanstven život“, rekla je ona.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije, Vladimir Cucić je zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći kojom je renoviran prihvatni centar.

„Mislim da je vreme da dodatno razvijemo čitav sistem i zato u poslednje tri godine pokušavamo i iniciramo regionalnu saradnju“, rekao je on i dodao da migracije nisu problem samo jedne države.

Pomoćnik ministra finansija Vlade Srbije i šef Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Marko Jovanović je rekao da je do sada kroz pretpristupne fondove Srbija dobila preko 260 miliona evra.

U rekonstrukciju Prihvatnog centra Obrenovac uloženo je 3,2 miliona evra, od čega je tri miliona finansirala EU, a Srbija oko 230.000 evra.

Rekonstruisana su četiri objekta, čime je obezbedjen smeštaj za 300 osoba.

Obilasku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić i član Veća Gradske opštine Obrenovac Dragan Mladenović.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar