U trendu

LSV: Izostanak lustracije omča oko vrata Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da Dan ljudskih prava gradjani Srbije ne mogu obeležiti sa saznanjem da je puno toga uradjeno u poboljšanju stanja u toj oblasti.

„Omča oko vrata Srbije je izostanak lustracije, a činjenica da protagonisti Miloševićeve politike nisu kažnjeni svakodnevno pokazuje nam svoje loše posledice. Vladavina prava je na staklenim nogama“, saopštio je LSV u saopštenjut.

Oni su ocenili da je položaj manjinskih grupa, uslovno rečeno, solidan, ali problem je što propisana prava često ostaju mrtvo slovo na papiru.

„Poseban problem su netolerancija i govor mržnje koji dominiraju u javnom prostoru. U Narodnoj Skupštini sede osudjenici i optuženici za ratne zločine, a kanali sa nacionalnim frekvencijama im postaju druga kuća“, navela je LSV u saopštenju i dodala da desni ekstremisti nesmetano deluju.

U LSV-u smatraju da uz sve navedene probleme, ne treba gubiti nadu da je politiku poštovanja ljudskih prava moguće unaprediti, a najbitnije je da prestane ćutanje o problemima i da država počne da radi svoj posao.

„Ustav i zakoni moraju biti ‘sveto pismo’, a netolerancija, diskriminacija i govor mržnje moraju biti strogo sankcionisani. Samo tako ćemo postati moderno društvo u kojem se poštuju ljudska prava“, ocenili su u LSV-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.