U trendu

LSV: MUP Srbije da objasni blokadu Beograda i Prijepolja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da objasni da li je opsežna akcija naoružane policije u noći s petka na subotu u Beogradu i Prijepolju imala za cilj zaštitu gradjana ili je bilo reči o demonstraciji sile.

Ta stranka je u saopštenju zatražila od MUP-a da o rezultatima sveobuhvatno sprovedene akcije na području grada Beograda i Prijepolja upozna javnost.

LSV je podsetio da je ministar policije Nebojša Stefanović pre samo sedam dana u Palati Srbija javnosti predstavio Priručnik Policijsko-obaveštajni model i dokument Strateška procena javne bezbednosti.

Ta stranka je navela i da se ministar „pohvalio da su identifikovani najbitniji bezbednosni izazovi i prioritetne oblasti u radu policije, dajući značaj proaktivnom postupanju policije i približavanju policije gradjanima, ali i jačanju poverenja“.

LSV je pitala i da li su blokade gradova i pretresanje ljudi, vozila i prtljaga započele iz predstavljenog policijsko-obaveštajnog modela i strateške procene javne bezbednosti ili se nastavilo sa starom praksom represije.

„Da li rukovodioci u MUP-a nakon ‘objave’ da će se nastaviti sa ovakvim akcijama na području svih policijskih uprava, zaista veruju da će oni koji se potražuju birati pravce koji vode do blokadnih punktova i imati kod sebe oružje, narkotike i predmete koji su u vezi sa učinjenim krivičnim delom“, upitao je LSV.

Ta stranka je postavila MUP-u i pitanje da li su ovakve akcije model proaktivnog postupanja policije i da li je to služba koja funkcioniše u skladu s najbiljim evropskim standardima.

Beogradski mediji su u petak preneli da je policija oko 23 časa blokirala Autobusku stanicu Beograd, mostove – Pančevački, Pupinov, Brankov, Stari železnički i Gazelu, kao i Autokomandu, i da je bila i na Ibarskoj magistrali, Bubanj potoku.

MUP je potom saopštio da je time demonstrirana spremnost pripadnika MUP-a da u najkraćem mogućem vremenu podignu „svoje resurse“ i postupanje na najviši mogući nivo, kako bi se zaštitila bezbednost gradjana, njihova imovina i izvršila kontrola osoba i vozila, pri čemu je mogućnost bekstva svedena na minimum.

(Beta)

1 komentar
  1. Siniša

    Ove kombi stranke su svetsko čudo. Alo bre ko vama da objašava. Koja ste vi veličina, pardon mizerija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike