U trendu

LSV: Targetiranje poslanika Olenika sramotno, protivustavno i protivzakonito

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas medijsko targetiranje poslanika izborne liste „Vojvođani“ Aleksandra Olenika, navodeći da se tekstovima vređaju Olenik i drugi poslanici a koji su propraćeni i fotografijama poslanika sa uokvirenim glavama, kako navodi LSV, kao da se radi o kriminalcima sa poternica.

U saopštenju koje je potpisao portparol LSV Aleksandar Marton, navodi se da je takvo targetiranje „sramotno, protivustavno i protivzakonito“.

„Olenikov jedini greh bio je to što je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, koristio svoje pravo na slobodu misli i okupljanja i prisustvovao jučerašnjem protestu u Beogradu“, ocenio je portparol LSV.

On je dodao da su mediji pod kontrolom vlasti u veoma kratkom roku objavili identične tekstove kojim se na prizeman način vređaju Olenik i njegove kolege, a koji su propraćeni fotografijama Olenika i drugih narodnih poslanika, sa uokvirenim glavama, „kao da se radi o kriminalcima sa poternica“.

„Jasno je da su ovi napadi kreirani u agitprop odeljenju Srpske napredne stranke (SNS). Na ovaj način je ponovo promovisano nasilje koje je i rezultovalo pokoljima 3. i 4. maja u Beogradu i Mladenovcu“, ocenio je Marton.

Prema njegovim rečima, na taj način su prekršeni Ustav Srbije, u delu o slobodnim medijima, pravu na okupljanje, pravu na izražavanje i zabrani diskriminacije po političkoj osnovi, kao i Zakon o medijima i javnom informisanju i Zakon o zabrani diskriminacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.