U trendu

Lutovac: DS i Savez za Srbiju napraviće preduslove za normalnu demokratsku državu

Demokratska stranka (DS) stavila je na stranu svoje posebnosti ne bi li zajedno sa drugima pokušala da u Savezu za Srbiju napravi preduslove za normalnu demokratsku državu i promeni Srbiju, izjavio je danas predsednik DS Zoran Lutovac na konferenciji za medije povodom obeležavanja Medjunarodnog dana demokratije.

„Ponuditi ljudima relevantnu alternativu, nešto što će shvatiti kao mogućnost za promenu, to je suština Saveza i želje DS da u zajedničkoj borbi sa partnerima omogućimo ključne promene koje će Srbiju učiniti normalnom državom“, rekao je Lutovac.

On je kazao da se Srbija nalazi u jednom pretpolitičkom stanju, na jednom „pretpolitičkom makadamu iz kojeg se može preći na magistralni put demokratije“ tek ako se obezbede elementarni uslovi za funkcionisanje demokratske države i vladavine prava.

Kao prvi korak ka ostvarivanju demokratskih ideala, Lutovac je naveo potrebu samokritičkog sagledavanja stvarnosti i dodao da je DS to i učinila u pogledu unutrašnjih odnosa u stranci, ali i u pogledu odnosa u Srbiji.

Lutovac je ocenio da je potrebno delati, promeniti političku kulturu, tako da se politički protivnici više ne tretiraju kao neprijatelji, već kao konkurenti na političkoj sceni.

„Država u kojoj se gradjani tretiraju kao gradjani, a ne kao podanici i gde kompromis nema isključivo negativnu konotaciju je cilj Saveza i DS“, rekao je on.

Naglasiviši da je kompromis suština demokratije, Lutovac je ponovio da je solidarnost neophodna u političkoj borbi, ali i učešće sve većeg broja ljudi u političkom životu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar