U trendu

Lutovac: Kriminalci i vlast drže jedni druge u šaci

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da kada je cela vlast upletena u kriminal onda tu nema obračuna s organizovanim kriminalom, nego isključivo obračuna unutar organizovanog kriminala.

Lutovac je u intervjuu agenciji Beta kazao da bi vlast u Srbiji morala da se obračuna s nosiocima te sprege u sopstvenim redovima.

Upitan kako ocenjuje to što još niko od predstavnika vlasti nije uhapšen zbog saradnje s kriminalnom grupom Veljka Belivuka, Lutovac je kazao da se radi o obračunu unutar političkog krila organizovanog kriminala.

„U nedostatku informacija nameće se logičan odgovor: niko iz vlasti nije uhapšen zato što je to obračun unutar političkog krila organizovanog kriminala i jedni druge ‘drže u šaci'“, rekao je predsednik DS-a.

Na pitanje Bete kako komentarišete to što javnost još uvek ne zna zbog čega je policija snimala razgovore predsednika države Aleksandra Vučića, Lutovac je rekao da je „za pretpostaviti da je to tako upravo stoga što jedni druge ‘drže u šaci'“.

Komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta (EP) u kome se navodi da vlasti u Srbiji moraju u potpunosti da razreše kriminalne afere kao što su Jovanjica, Krušik, Telekom i Savamala, Lutovac je kazao da su razmere kriminala tolike da se više ne mogu ignorisati.

„Ignorisanje Savamale vodilo je ka Krušiku i Jovanjici, a njihovo ignorisanje Telekomu. I to je samo vrh ledenog brega. Iskreno se nadam da je to početak prelaska s verbalnih evropskih integracija na temu praktičnog ispunjavanja evropskih standarda i kriterijuma“, ocenio je predsednik DS-a.

Činjenica da se četiri slučaja visoke korupcije nalaze u izveštaju, dodao je on, govore o pravom ugledu koji Vlada Srbije, a s njom nažalost i Republika Srbija uživa u Briselu.

„Istovremeno Vlada nas ubedjuje u svoje neverovatne spoljnopolitičke ‘uspehe’ i ‘renome’ koji uživa“, naveo je Lutovac.

Upitan kako komentariše činjenicu da su za izveštaj EP glasali i članovi Odbora za spoljne poslove iz redova Evropske narodne partije kojoj pripada i SNS, Lutovac je rekao da sve to ukazuje da je vreme „prikrivanja“ afera u Srbiji prošlo.

„Na drugoj strani, reakcije državnog rukovodstva na rezoluciju EP govore o nespremnosti da se pogleda istini u oči i o nespremnosti da se išta promeni kako bi se Srbija skrenula sa pogrešnog puta na kom se nalazi. Zato priče o ubrzanju evropskog puta ostaju puka propaganda dok se Srbija suočava sa daljim odustajanjem od evropskih integracija i razilaženjem sa evropskim vrednostima, na štetu gradjana Srbije“, istakao je predsednik DS-a.

Komentarišući to što vlasti u Srbiji još od 2016. godine nisu sprovele nijednu preporuku Evropske komisije kada su u pitanju evrointegracije, Lutovac je kazao da „kleptokratskom režimu“ ne odgovara uredjena država u kojoj vladaju zakoni.

„Odgovara mu upravo ono što radi devet godina: jedno priča i obećava, a drugo radi i sprovodi. Srbija je prva država kandidat za članstvo u EU u kojoj Vlada otvoreno preko svojih medija i pojedinih funkcionera propagira neulazak u EU i napada suštinske vrednosti EU“, rekao je on.

Naveo je da Evropski parlament osudjuje govor mržnje, zastrašivanja i uvreda koji dolazi sa govornice Narodne skupštine i od strane zvaničnika Srbije prema opoziciji, intelektualcima, civilnom društvu, ali i prema poslanicima Evropskog parlamenta.

„Ovakvo ponašanje govori da predstavnici vlasti apsolutno ne razumeju proces evropske integracije u kom se nalaze, niti koje su posledice njihovih dela, kako po Vladu u kojoj sede ali tako i po sadašnje i buduće generacije gradjana Srbije“, rekao je Lutovac.

Na pitanje Bete koje su posledice što u poslednjih godinu i po dana nismo otvorili nijedno pregovaračko poglavlje na putu ka EU, Lutovac je kazao da je to još jedna „cigla u zidu“ propadanja Srbije.

Na spoljnopolitičkom planu, dodao je on, posledica je da su evropske integracije pred suspenzijom i to je loša vest za gradjane Srbije.

„Na unutrašnjem planu nemamo osnovne slobode i prava, politička kasta oko Aleksandra Vučića radi šta joj se prohte mimo Ustava i zakona, Srbija je opustošena korupcijom i kriminalom, a gradjani osiromašeni i rasterani po svetu“, zaključio je Lutovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar