U trendu

Lutovac: Od posrednika iz EP očekujem da zastupaju evropske vrednosti a ne interese opozicije

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da od posrednika u medjustranačkom dijalogu iz Evropskog parlamenta (EP) ne očekuje da zastupaju interese opozicije već „evropske vrednosti“ ali i da se „drže argumenata iz izveštaja Evropske komisije o Srbiji“.

„Ne tražimo ustupke već prava i slobode za gradjane. Ako toga ne bude, gradjani imaju prava na gradjansku neposlušnost“, rekao je Lutovac na početku sednice Glavnog odbora DS u Beogradu.

Ocenio je da su paralelni medjustranački pregovori o izbornim uslovima o kojima govori vlast, „napravljeni da se obesmisle i marginalizuju jedini pravi pregovori uz učešće evroparlamentaraca“.

Dodao je da je za poštene izbore neophodno slobodno izjašnavanje gradjana, slobodni mediji, razdvajanje izbora i da se speči zloupotreba javnih sredstava u političke svrhe.

„O tome nema ustupaka, fleksibilni smo za razgovore o mehanizmu kako da se dodje do tog cilja“, kazao je lider DS.

Naveo je da za tu stranku, EU predstavlja „jasan put“.

„Medjutim, mi Briselu poručujemo da ne želimo da smo statisti u projektu stabilokratije vec slobodni gradjani u demokratskoj državi“, rekao je Lutovac.

Ocenio je da režim može da bude smenjen jedino koordinisanim radom „svih relevantnih, iskrenih opozicionih stranaka“ jer kako je rekao, „protivnik nije opterećen moralom i zakonom“.

„Oni će braniti bogatstvo stečeno kriminalom do kraja – našeg ili njihovog“, rekao je Lutovac.

Dodao je da gradjani neće izaći na ulice da se bore za stranačke rejtinge već za politički snagu koja može da donese suštinske promene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar