U trendu

Lutovac: Vučić još jednom obmanuo gradjane Srbije, EU ne prima kriminalne države

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je Aleksandar Vučić još jednom obmanuo gradjane Srbije izjavom da Evropska unija (EU) nikada neće prihvatiti Srbiju za punopravnog člana.

Kako su preneli mediji, Vučić je tokom posete Češkoj tamošnjem Radio Plusu rekao da bi Srbija volela da postane član EU, ali da i ako ispuni sve potrebne uslove Unija je nikada neće prihvatiti kao ponopravnu članicu.

Lutovac je agenciji Beta kazao da Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) zaista nikada neće postati članica EU.

„Srbija neće postati deo evropske porodice ne zato što nas EU neće, nego zbog toga što nije demokratska država. U Srbiji ne postoje sloboda medija, vladavina prava i pošteni izbori. Svima koji ne podržavaju autokratiju Aleksandra Vučića ograničene su slobode i osnovna ljudska prava“, rekao je predsednik DS-a.

Korupcija i kriminal su, dodao je on, preplavili i državu i društvo.

„Mi imamo zarobljenu državu. EU od nas traži da postanemo pravna i demokratska država i to nije uslovljavanje. To traže i gradjani Srbije. Vučić je svojom izjavom još jednom relativizovao sve ono što je potrebno da se uradi kako bismo postali članica EU“, istakao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, Vučić traži izgovore za stanje opšte pljačke državnog novca, bezakonja i kriminala zbog se Srbija sve više udaljava od evropskog puta.

Na pitanje Bete, zašto vlasti u Srbiji već godinu i po dana nisu napravili nijedan značajan korak ka evropskim integracijama, Lutovac je kazao da moć i snaga Vučića i SNS-a počivaju na odsustvu elementarnih demokratskih standarda i vrednosti.

„Kada ne bi bilo ucenjivanja i pritisaka na birače i da su mediji slobodni i profesionalni, rezultat izbora bi bio sasvim drugačiji. Gušeći demokratske slobode predstavnici aktuelne vlasti zapravo čuvaju sopstvenu slobodu i privilegije“, naglasio je predsednik DS-a.

Upitan da li ima utisak da EU toleriše gušenje demokratskih sloboda i standarda u Srbiji, Lutovac je rekao da je u prethodnom periodu EU bila suviše tolerantna prema devijacijama u srpskom društvu.

„EU je Vučiću više verovala u ono što govori nego što radi. Sada je došlo krajnje vreme da se sa takvom praksom prekine. Prvi i pravi test bi trebalo da bude odnos prema narednim izborima, da se uz pomoć EU dozvoli gradjanima da slobodno biraju vlast, da prethodno budu objektivno informisani i da na biračka mesta ne odlaze pod bilo kakvom pretnjom“, zaključio je predsednik DS-a Zoran Lutovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.