U trendu

Madjarska značajno povećava vojni budžet

Vlada Viktora Orbana planira povećanje budžeta za madjarske odbrambene snage, s ovogodišnjih tri milijarde na više od četiri milijarde dolara za 2023. godinu, a to je u odnosu na 2014. povećanje od čak četiri puta.

„Najviše novca biće uloženo u nabavku naoružanja i vojne opreme. To će Budimpeštu svrstati u sam evropski vrh po udelu troškova za odbranu u BDP-u, uz Grčku i države koje se graniče sa Rusijom“, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Dodaje se da je Vlada predložila madjarskom parlamentu da ukupni vojni budžet za iduću godinu bude 4 milijarde i 150 miliona dolara. Za funkcionisanje Ministarstva odbrane predvidjeno je oko 1,9 milijardi a za kupovinu naoružanja i vojnu infrastrkturu predloženo je oko 2,25 milijardi.

Oko polovina tog novca otići će za nabavke naoružanja za kopnene snage, oko 26 odsto za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu a ostatak za vojnu infrastrukturu i ostale troškove.

„Činjenica je da će Odrambeni fond biti veći od zvaničnog budžeta govori da većina novca ide na investicije, što Madjarsku svrstava na prvo mesto medju zemljama članicama NATO-a po udelu tih troškova u vojnom budžetu“, dodaje se u tekstu.

Portal podseća da je Madjarska, posle višegodišnje pauze, od 2014. godine počela veoma ambiciozno da ulaže u odbranu i to se vezuje za početak ukrajinske krize i proces zahladjenja odnosa izmedju Rusije i Zapada.

„Na listi nabavki se nalaze oklopna vozila svih vrsta, tenkovi, samohodne haubice, pešadijsko naoružanje, vazduhoplovno naoružanje, helikopteri, transportni avioni i dronovi. Najvažniji partneri su Nemačka, SAD, Češka i Turska, ali i Brazil i Švedska. Uz kupovinu, otvaraju se i fabrike, za oklopna vozila i pešadijsko naoružanje“, piše u tekstu.

„Prema računici NATO u 2021. godini Madjarska je na vojsku i odbranu potrošila 2,5 milijardi dolara, od čega je 37 odsto otišlo na nabavke naoružanja. Kada se uporedi sa predlogom za 2023, Madjarska je za manje od jedne decenije učetvorostručila vojni budžet“, piše u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.