U trendu

Maja Gojković: Ravnopravnost polova jedna od temeljnih vrednosti u Srbiji

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Sankt Peterburgu da princip ravnopravnosti predstavlja jednu od temeljnih vrednosti Srbije, kao i da ravnopravnost polova i jednake mogućnosti za žene i muškarce spadaju u osnovna demokratska načela predvidjena Ustavom i zakonima Srbije.

Maja Gojković, koja je učestvovala na debati Foruma žena u okviru 137. zasedanja Interparlamentarne unije, kazala je da je Srbija ostvarila značajan napredak u ovoj oblasti u prethodnih pet godina, saopštila je Skupština Srbije.

Navodeći da su žene zahvaljujući donetim zakonima postale vidljivije, ravnopravnije i zastupljenije u mnogim segmentima, Maja Gojković je rekla da se i pored toga ne treba zadovoljiti postignutim, već da se mora razumeti da primena principa rodne ravnopravnosti u svim društvima zahteva stalni rad.

Ona je kazala da je Skupština Srbija, pored ključnih zakona koji su na snazi u ovoj oblasti, donela i izmene krivičnog, radnog i porodičnog zakonodavstva, radi efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama i njihovog boljeg položaja, kao i da je usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, kojom je prvi put uveden princip rodno odgovornog budžetiranja.

„Ovaj pravni okvir dosledno se primenjuje i vidljiv je u Republici Srbiji. Na čelu Vlade Srbije nalazi se žena. Predsednik Ustavnog suda je žena, kao i guverner Narodne banke. Kao što vidite, i predsednik Parlamenta je žena“, rekla je Maja Gojković i dodala da danas u Parlamentu uspešno radi Ženska parlamentarna mreža, da ima 91 poslanica, od ukupno 250, dok ih je, na primer, 2000. godine bilo samo dvadeset.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.