U trendu

Makron čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije, istakao EU, reforme, kompromis s Kosovom

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću praznik Dan državnosti, poželeo da se nastavi razvoj odnosa između dve zemlje i istakao važnost pridruživanja EU i usaglašavanja s njenim stavovima, sprovodjenja reformi i postizanja kompromisa s Prištinom.

Kako sa u saopštenju Vučićevog kabineta navodi, ovo je prva čestitka koju je primio uoči nacionalnog praznika Srbije 15. februara, i u njoj se ističe da se odnosi Francuske i Srbije „napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima“, i da su ti odnosi „odlučno okrenuti ka budućnosti“.

„Za Vašu zemlju, ta budućnost je u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona“, naveo je Makron i dodao da zna koliko je zahtevan evropski cilj Srbije.

Po njegovim rečima, „taj istorijski izbor“ iziskuje sa srpske strane „značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera.“

„Iziskuje, takođe, i usagalašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova. I konačno, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi“, naveo je Makron.

Predsednik Francuske je rekao da Srbija može da računa na njegovo lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom modernizaciji Srbije i njenom priključenju „prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija“.

„Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro. Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava“, napisao je Makron.

Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Francuska izabrana za počasnog gosta narednog Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.