U trendu

Makron doputovao u Beograd

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana, dijalogu Beograda i Prištine i jačanju ekonomske saradnje.

Makrona je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uprava kompanije „Vansi“ koja rukovodi aerodromom.

Posle otkrivanja table čime je označen početak modernizacije aerodroma Makronu će svečani doček uz državne i vojne počasti biti priredjen ispred Palate Srbija.

Makron će razgovarati prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i plenarni sastanak dve delegacije.

Najavljeno je da će dve strane potpisati više od 20 sporazuma i memoranduma od kojih je pet o vojnoj saradnji i naoružanju a jedan o carinskoj saradnji.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, medju kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim gradjanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron je prvi predsednik Francuske koji je došao u posetu Srbiji posle Žaka Širaka, 2001.

 Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je da Makronova poseta predstavlja „znak intersovanja Francuske za Srbiju, kao njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan“, dok su francuski mediji ocenili da Makron dolazi u Beograd da „ponovo učvrsti oslabljene odnose“ sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.