U trendu

Makron razbesneo Bugare, odmah uručena protestna nota

Bugarska je u subotu uputila Francuskoj protestnu notu zbog izjava predsednika Emanuela Makrona, a francuska ambasadorka u Sofiji pozvana je u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor 4. novembra.

Makron je u intervjuu krajnje desničarskom magazinu „Aktuelne vrednosti“, objavljenom u petak, rekao da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego „bande iz Ukrajine i Bugarske“.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva naredila je bugarskom ambasadoru u Parizu da uputi protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslova i istovremeno pozvala francusku ambasadorku Florans Robin u ministarstvo.

Zaharijeva je u saopštenju istakla da su Makronove reči uvredljive i neprihvatljive.

Ona je dodala da ne razume razlog za takvu izjavu francuskog predsednika i ocenila da je verovatno reč o nekim unutrašnjim političkim problemima, prenosi BTA.

Zaharijeva je izrazila uverenje da će ovaj nesporazum biti rešen diplomatskim putem.

Zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske Krašimir Karakačanov takođe je reagovao na Makronovu izjavu.

On je na Fejsbuku napisao da je to „još jedan primer arogancije koju demonstrira jedan od aktuelnih lidera nekadašnje Antante“ i istakao da je ona neprihavatljiva i uvredljiva sa diplomatskog gledišta.

„Kategorički se protivim takvim pokušajima da se Bugarska diskredituje i da se gaze prava bugarskih građana. Bivše kolonijalne sile treba da se suoče s nasleđem svoje bivše vladavine“, napisao je Karakačanov.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Kladovski Vlah

    Francuski peresednik u pravu u svakom pogledu u svim EU drzavama ne moze da se normalno zivi od Bugarski Rumunski Srpski cigana. U svim setackim EU gradovima ne mozes od njih da prodzed samo prose dzepare i samo kad se iskezi zlatni zubi se ukazuju kad ih covek vidi ne trebaju da se lektimisu odma se zna odakle je ta mavra.

  2. Anonimni

    Bratko nisu oni vas primili sto im trebate nego da POPUT NESVRSTANIH ne budete sa RUSIMA ,misleci da su tako blizu RUSIJE i njenih granica.Jedino sto nisu uzeli u racunicu BUGARI SU PRAVOSLAVCI koji napravise jednu gresku u IIsr.i da to vise nikad ciniti nece jer sU IH RUSI DELIMICNO POSTEDELI STRADANJA zbog surovanja sa Svabama!

Napišite komentar