U trendu

Makronov „salto mortale“ prema Kosovu?

Međunarodni francuski radio RFIP navodi da se pretpostavlja da bi francuski predsednik Emanuel Makron mogao da podrži ideju o „korekciji granica“, koja bi trebalo da reši sporove između Beograda i Prištine i da podstakne Beograd da prizna nezavisnost Kosova.

„Posle višegodišnje relativne pasivnosti, čini se da francuska diplomatija zapravo želi da se ponovo umeša u balkanska pitanja, a naročito u teške pregovore o „normalizaciji odnosa“ između Beograda i Prištine“,navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Radio Frans enternasionala (Radio France Internationale).

Makronova podrška, ukazuje RFI uoči predstojeće posete francuskog predsednika Srbiji, biće ključna da bi se Nemačka ubedila da odustane od protivljenja bilo kakvoj izmeni granica na Balkanu.

Prema najnovijim pretpostavkama, navodi francuski radio, sever Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom mogao bi da bude razmenjen za deo Preševske doline na jugu Srbije, gde Albanci čine većinu stanovništva – „uz rizik od novog regionalnog konflikta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)