Mali neće biti gradonačelnik ako je deseti deo optužbi tačan

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da gradonačelnik Beograda Siniša Mali više neće biti na toj funkciji ako nadležni organi utvrde da je tačan „deseti deo optužbi“ protiv gradonačelnika.

„Ako je deset odsto toga tačno, dakle da ima dva stana, umesto jedan, on ne može da bude gradonačelnik, ako je krao moraće da odgovara i bilo šta da je uradio protivzakonito, pa čak i ako dođe do zastarelosti postupka, on neće biti gradonačelnik“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je i da Mali neće biti na funkciji gradonačelnika ukoliko se pokaže da je bio u sukobu interesa, odnosno da je bio direktor of šor kompanija 2014. i 2015. godine kada je bio i gradonačelnik.

„Ali, plašim se da ćete da dobijete drugačiji odgovor, ali ću razgovarati i sa bugarskim državnim organima“, poručio je Vučić.

Upitan da li je video današnju vest Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u kojoj je objavljeno da je Mali pomogao ocu da privatizuje fabriku za proizvodnju vagona „Bratstvo“, Vučić je odgovorio da je video da je „neka glupost“, ali da nije pročitao.

„Neću da dozvolim da u moralnom smislu padne bilo kakva sumnja i na stranku koju vodim i na bilo koga drugog. Mali nije optužen da je radio bilo šta loše u vreme svoje vlasti, kada je deficit grada smanjio za četiri puta, optužuju ga za vreme njihove vladavine“, istakao je premijer.

KRIK je danas objavio tekst da je Siniša Mali, dok je bio službenik Agencije za privatizaciju, svom ocu otkrio osetljive informacije koje su mu pomogle da kupi proizvođača vagona „Bratstvo“, zbog čega je Ministarstvo privrede 2004. godine tražilo da se poništi prodaja. Agencija, međutim, nije želela da postupi po nalogu Ministarstva.

KRIK navodi i da je za „Bratstvo“ bila zainteresovana mađarska kompanija „Dunavagon“, ali da je izgubila od rivala koji nije pripadao železničkoj industriji. Preduzeće su kupili otac Siniše Malog Borislav i njegov poslovni partner Vladimir Delić za 66 miliona dinara.

Prethodno je KRIK objavio da je Siniša Mali vlasnik 24 stana u Bugarskoj, kao i da je nezakonito dobio 10 hektara državne zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.